Aanbod

“Het lukt maar niet om de gebiedstransformatie of herbestemming echt van de grond te krijgen. En we willen nu éindelijk wel eens rendement zien van al onze inspanningen.”

Ben jij een gedreven eigenaar, bestuurder of professional?
En herken jij je hier in?

 • Hoe krijgen we de gebiedsontwikkeling van de grond? 
 • Waarom lukt het daar wel, maar hier bij ons niet? 
 • We moeten écht omdenken, maar hoe organiseer je dat?
 • Zo veel verschillende belangen en ideeën, hoe krijgen we de neuzen dezelfde kant op? 
 • Durven ze nou eindelijk een positief besluit te nemen? 
 • Dit is een fantastisch plan maar we komen een paar miljoen tekort, wat nu? 
 • Raken we nu in een jarenlange juridische procedure verzeild? 
 • Jeetje, gaat die belangrijke partner afhaken? 
 • De bouwkosten rijzen de pan uit, krijgen we de business case nog wel rond? 

Hoe vaak heb je jezelf dit soort vragen gesteld de afgelopen tijd? En hoe fnuikend is het om steeds maar weer met dit soort vragen te blijven zitten. Continu voel je de druk van het moeten presteren, maar zit je gevangen in een schijnbaar onoplosbare situatie.

Ik doe niets liever dan gedreven mensen zoals jij helpen succes te boeken. Of je nou bij overheid of markt werkt, dat maakt niet uit, het gaat om de drive. Want help ik jou doorbreken met je transformatieproject, dan maken we samen de wereld een stukje beter. 

Ik help mijn klanten om te gaan staan voor wat ze de wereld te bieden hebben. Om groots te ontwikkelen en zo onze leefomgeving te verrijken met stralende en betekenisvolle plekken. Want ik geloof dat het voor jou ook mogelijk is om een transformatieproject neer te zetten dat voelt als een groeiend ontwikkelbedrijf. 

Als het nu niet lekker loopt, ontbreekt het je waarschijnlijk aan overzicht en doelgerichte stappen. Herkenbaar? Weet dan dat ik er ben om je te helpen.

Wat heeft Glowingplaces je te bieden?

Klik op de knoppen voor onderdelen van het aanbod,
of scroll verder voor het geheel.

Glasheldere analyse

Samen maken we een grondige, integrale analyse van de situatie en ik geef je een glashelder en eerlijk advies voor het vervolgproces. Simpel, overzichtelijk en duidelijk.

Voor transformatieprojecten is het uitvoeren van een integrale analyse van onschatbare waarde.

Waarom?

 • Het zijn complexe projecten die inzicht en overzicht vragen op een breed scala onderwerpen, die een groot aantal vakgebieden raken en waarbij veel mensen betrokken zijn of horen te zijn. Binnen de eigen organisatie en daarbuiten.
 • Er is altijd veel geld mee gemoeid (zowel voor het proces als voor bouw en herinrichting) en dus spelen er grote belangen.
 • Je moet vele stappen tegelijk zetten en op meerdere fronten bezig zijn. Anders maak je geen voortgang en dat leidt tot frustratie!
 • Er zijn altijd risico’s en die wil je zo goed mogelijk in beeld hebben. Want niks is vervelender dan na jaren werk onaangenaam verrast te worden en dat je project op z’n grondvesten schudt….
 • En misschien nog wel het belangrijkste: je moet breed analyseren en kansen verkennen. Waar leegstand is zijn business-modellen, die misschien wel decennia valide waren, uitgewerkt. De betekenis van de plek moet herontdekt worden. Je moet op zoek naar iets nieuws en drastisch omdenken. Dat vraagt tijd, inzet en vakmanschap.

De integrale analyse is de solide basis van je complexe project. De basis die je er telkens bijpakt en herijkt.

Toch wordt deze integrale analyseslag vaak overgeslagen.

Het is alsof mensen kijken naar die prachtige, maar versleten Klassieker en onbewust denken:

“Ai dit komt niet goed. Veel te ingewikkeld om deze auto aan te pakken. Laat ik maar doen alsof ik het allemaal onder controle heb, dan zien ze in ieder geval dat ik bezig ben. Nieuw laklaagje erop, nieuwe velgen, beetje oppoetsen tot glans. Want als ik me ga buigen over de echte problemen, de wegroestende bodemplaat en de motor die niet meer wil starten en…. dan weet ik niet waar dit eindigt”.

Maar weet je, deze struisvogelpolitiek leidt er toe dat die prachtige wagen wegroest en verder in elkaar stort, terwijl er echt wel garages en vakmannen zijn die ‘m in zijn oude glorie kunnen laten verrijzen. Sterker nog, die ‘m meer power en glans kunnen geven dan ooit. Met nieuwe, spannende eigentijdse dingen én respect voor het karakter van de wagen. En dat is toch wat je wil!

Hoe zouden die vakmannen dat aanpakken? Juist, door bij de basis de beginnen. Alles uitzoeken wat er mankeert, op alle fronten. Tot op de bodem. Om vervolgens creatief na te denken hoe de problemen structureel aan te pakken. Met een open oog voor waardevolle kansen en ideeën.

Wat als ze zelf de kennis op onderdelen niet in huis hebben? Dan schakelen ze een vakman uit hun netwerk in, of twee, of tien. En samen maken ze er werk van. Je ziet gewoon hoe de wagen vanaf de basis opnieuw opgebouwd wordt en je voelt: dit gaat helemaal goed komen! Dat gevoel werkt enthousiasmerend en iedereen vindt het mooi om daaraan bij te dragen. Met hart en ziel wordt er aan de wagen gewerkt. Zo gaat het zienderogen vooruit en de vreugde is groot als de Klassieker weer de weg op kan!

Vergelijk nou eens in gedachten die Klassieker met een leegstaand kantorengebied pal naast de binnenstad…

Wat zou je doen?

Zet je er een nieuw laklaagje op?

Of rij je ‘m op de brug?

Organisaties die heel goed hun huiswerk doen met een uitgebreide, integrale analyseslag, die de tijd nemen om interactief en creatief na te denken over mogelijkheden en oplossingsrichtingen en die duidelijke keuzes maken, komen beslagen ten ijs. 

Ze onderscheiden zich gigantisch, want bij hen loopt het als een trein

Wie kiest, wordt gekozen. 

Daarom maken we samen een grondige, integrale analyse van de situatie en ik geef je een ‘Glashelder’ en eerlijk advies voor het vervolgproces. Simpel, overzichtelijk en duidelijk. 

We werken intensief samen om de volgende resultaten te bereiken:

We maken een diepgravende analyse van problemen en kansen.

Relevante informatie die in de organisatie aanwezig is, komt boven tafel.

Zaken die buiten het gezichtsveld zijn gebleven, vullen we aan. Zonodig met externe expertise. Zodat er een integraal beeld ontstaat dat handvatten geeft.

We reflecteren en verdiepen op de opgave om te komen tot strategische oplossingsrichtingen.

Aan het eind van het traject ligt er een kundige, integrale analyse en een strategisch procesadvies voor het vervolg. Dit kun je direct implementeren om het transformatieproject van achterstand naar vooruitgang te brengen.

We gaan stevig aan de slag.

Mijn devies is: als je goud wilt vinden, moet je graven!

Door mijn manier van vragen stellen wordt je getriggerd om anders of dieper over zaken na te denken. Ik zorg ervoor dat er een frisse blik en een frisse wind komt, die je transformatieproject en de manier waarop je eraan werkt een positieve boost geeft. Daar sta ik voor!

LET OP! ‘Glasheldere analyse’ is er niet voor iedereen. Voor wie is het?

Mensen en organisaties die actief meewerken aan het bijeenbrengen van relevante informatie, open staan voor een frisse blik én tegen een stootje kunnen, gaan hier hun voordeel mee doen. 

Ik doe er alles aan om je hier zo goed mogelijk in te begeleiden. Want ik ben pas tevreden als jij mooie resultaten gaat behalen. Dat is mijn drive.

Mijn vraag aan je is dan ook: Neem je de opgave serieus? Neem je verantwoordelijkheid om alle relevante informatie aan te reiken en het advies dat je krijgt aangereikt ook daadwerkelijk toe te passen? Dan ga ik graag met je aan de slag. Dan weet ik zeker dat jij je transformatieproject naar the next level tilt.

De investering voor ‘Glasheldere analyse’ is afhankelijk van de situatie en opgave. 

Let’s meet at a glowing place om samen de mogelijkheden door te spreken. 

Ontwikkel events

Wil je samen met mij aan de slag om zaken in beweging te krijgen? Om daadwerkelijk te implementeren? Met draagvlak? Dat kan. 

Daarvoor kun je me inschakelen als organisator en catalysator van ‘Ontwikkel events’.

Waarom ontwikkel events?

Terugkijkend op mijn carrière waarin ik de lead nam in grote, complexe transformatieprojecten die jaren duurden, heb ik de échte slagen gemaakt tijdens inhoudelijke events met belanghebbenden, belangstellenden en experts. 

Want het werkt natuurlijk niet meer zoals vroeger. Toen konden stedenbouwkundigen en architecten de grootste plannen bedenken vanachter de tekentafel. Die werden gerealiseerd en daar kwamen als vanzelf mensen op af. Dat kun je misschien bij nieuwbouw in de wei nog doen, maar bij stedelijke transformatie werkt dat echt niet.

Want het is al een stuk stad. Mensen en organisaties hebben er direct belang bij. Die MOET je er bij betrekken.

Stel je voor, het is een noodlijdende binnenstad. Ondernemers die er werken zijn voor hun levensonderhoud afhankelijk van die plek, ze zijn er dag en nacht mee bezig. Vastgoedeigenaren hebben veel geïnvesteerd in panden en hebben er belang bij dat het weer gaat renderen. Bewoners zijn bezorgd om de leefbaarheid van hun woonomgeving en vinden er wat van als er iets verandert, omdat ze het direct merken. Ook wil je nieuwe, interessante partijen bekend maken met de mogelijkheden die zich ontvouwen. En je hebt te maken met het brede publiek en de politiek. Iedereen vindt er wat van, mensen hebben veel herinneringen aan de plek en ideeën over hoe het zou moeten worden. Transformatie is altijd onderdeel van maatschappelijk debat. Kranten worden er over volgeschreven.

Het gaat erom de energie van velen aan de plek te verbinden.

Want je wil dat het gebied weer een MAGNEET wordt. Een aantrekkelijke plek – letterlijk – waar mensen weer graag naar toe gaan.

Maar hoe kun je nou aan de slag om de interesse van mensen te wekken? Hoe kun je ze op een positieve manier mee laten denken? Hoe kun je ze verleiden om deelgenoot te worden van de nieuwe toekomst?

Zonder dat mensen meteen in de weerstand schieten? Want dat is één van de meest voorkomende redenen waarom transformatie niet van de grond komt. Of ontzettend lang duurt. Weerstand die leidt tot politieke besluiteloosheid, rechtzaken tot aan de Raad van State en het afhaken van samenwerkingspartners.

Juist: Ontwikkel events.

Er ontstaat een energie, focus en doorpakvermogen in 1 of 2 dagen, die je met twee jaar bureauwerk nog niet zou kunnen creëren. En het werkt ontzettend enthousiasmerend! Als ik nu tegen mensen zeg: weet je nog in 2011 in de Sphinxfabriek in Maastricht… gaan er oogjes glanzen en gaan mensen op aan!

Ik noem het ‘developing by eventing around’ en heb het tot een vorm van kunst verheven.

Is dat spannend? Ja, maar ik help je.

Is dat nodig? Ja, als je echt iets wil bereiken: zeker!

Mag het leuk en licht zijn? Ja, dat moet zelfs!

Welke resultaten levert het op?

1. Je doet nieuwe ideeën op. Er zit ontzettend veel ‘boerenverstand’ in de partijen die eigendom in het gebied hebben, er ondernemen, werken of wonen. Wijsheid die ter beschikking komt als je er ruimte voor geeft.

2. Je bouwt aan draagvlak. Als je stakeholders de kans geeft om mee te denken, voelen ze zich er meer mee verbonden. Daarmee creëer je draagvlak voor het ontwikkelplan én voor de implementatie ervan. Je bouwt aan een community. Stel jezelf open voor de brede en verrijkende inbreng van anderen en zet samen de schouders eronder!

3. Je bent aan het placemaken. Je bent iets aan het losmaken. Je pakt de kans om op een laagdrempelige manier partijen en externe adviseurs te ontmoeten en te raadplegen. Want dat is een plus die ik voor je kan organiseren. Hier kunnen waardevolle partijen bij zitten, die nog niet eerder van de opgave en ontwikkelmogelijkheden hadden gehoord. Maar er via het event mee verbonden worden.

4. Je maakt ‘empowered’ de slag van analyse naar strategische ontwikkelvisie. Met nieuwe ideeën, draagvlak en losgemaakte interesse.

Resultaat aan het einde van het traject is dat de integrale analyse is doorontwikkeld tot een strategische ontwikkelvisie, met de grootst mogelijke kans op medewerking en draagvlak van een community die bereid is haar schouders eronder te zetten.  

Let op! Dit programma is niet voor iedereen! Voor wie is het?

Mensen en organisaties die hun schouders zetten onder de ontwikkel events, open staan voor een frisse blik én tegen een stootje kunnen, gaan hier hun voordeel mee doen. 

Bovendien valt en staat het vervolgens met daadwerkelijke implementatie!

Ik doe er alles aan om je hier zo goed mogelijk in te begeleiden. Want ik ben pas tevreden als jullie mooie resultaten gaan behalen. Dat is mijn drive.

De investering voor ‘Ontwikkel events’ is afhankelijk van de situatie en opgave. 

Let’s meet at a glowing place om samen de mogelijkheden door te spreken. 

Strategisch advies

Heb je voldoende aan mijn organisatiepower voor de analyseslag of één of meerdere ontwikkel events? Helemaal prima!

Wil je liever voor een periode VAST de beschikking hebben over mijn strategische advisisering als business coach Stedelijke Transformatie en Herbestemming?

Omdat er niet één maar een veelheid aan projecten speelt, die je als organisatie op een goeie manier vooruit wil brengen.

Of omdat het een majeure ontwikkeling is waarbij:

 • de lat qua complexiteit super hoog ligt 
 • gewoon ‘heel veel aan de hand is’
 • mensen en organisaties het lastig vinden om de integrale scope te doorzien
 • een goede strategie uitstippelen een uitdaging is
 • en daadkrachtig stappen zetten al helemaal….

Dat is mogelijk. Ik bied aan om een periode nauw verbonden te zijn als strategisch adviseur voor één of meerdere majeure transformatie-opgaven.

Dus, ben je op zoek naar een expert Stedelijke Transformatie en Herbestemming met ruime ervaring én een frisse blik?

Een resultaatgerichte expert die:

 • zich verdiept in de situatie
 • met je meedenkt en jou en je team op regelmatige basis adviseert
 • die meebouwt aan de opzet van een nieuwe (deel)organisatie of je helpt bij de doorontwikkeling van een bestaande organisatie of community? 
 • die op strategisch niveau werkzaamheden uitvoert en je van gevraagd en ongevraagd advies voorziet?

Merk je dat het allemaal complex en zwaar voelt, in plaats van de lichtheid en energie die je moet kunnen voelen om te VLAMMEN?

Ik kan jou vanuit mijn tonnen ervaring heel helder overzicht geven en stappen voor je creëren.

Ervoor zorgen dat je voelt: yes, dit is overzichtelijk, dit is haalbaar, dit gaan we doen. 

Ik kan je ook helpen om de beste ideeën uit jou en je team te laten komen en prikkel je om daar met energie en enthousiasme samen mee aan de slag te gaan.

Ik breng rust, jarenlange ervaring, stressbestendigheid, zelfverzekerdheid en lichtheid in zo’n proces.

Alle expertise in huis tover ik boven tafel en we maken er samen een mooi geheel van. Super belangrijk vind ik het ook om de omgeving op een open en professionele manier te betrekken bij de opgave. Én om nieuwe partijen aan de ontwikkeling te verbinden, samenwerkingen te smeden en samen meervoudige waarde te creëren.

Zodat jij het resultaat kunt bepalen op een manier waarvan je denkt: Hier kunnen we trots op zijn!

Voor mij is zo’n complex project nog steeds een complex project. Ik begrijp dat het ingewikkeld is en niet vanzelfsprekend gaat. 

Maar ik weet ook hoe je zoiets tot een goed einde kan brengen.


Ik heb een manier gevonden waarbij mensen het gevoel hebben gehoord te worden en de aansluiting vinden. Want een groot, complex transformatieproject, dat kun je niet alleen. DAT MOET SAMEN. Net als bij de ontwikkeling van een bedrijf, waar deze prachtige quote van Gerard Philips aan herinnert.

Voor stedelijke transformatie heb je een multidisciplinair team nodig, met voelsprieten in de organisatie én in de stad. Bovendien kun je niet zonder een betrokken groep mensen daaromheen: een community die met je meedenkt, je bekritiseert en mee de schouders onder de ontwikkeling zet. Daar wordt het vaak spannend, maar juist daar moet je stappen in durven zetten. Zodat ook dat deel van het proces niet meer zwaar en groot aanvoelt, maar lichter wordt. Leuker, energieker.

Ik kan je helpen van de fase van “help, waar moeten we beginnen” tot en met “we zetten het in de wereld en nemen de omgeving daar op een goede manier in mee”.

Met strategisch advies én met concrete en praktische stappen. In een continue wisselwerking tussen denken en doen.

Ben je nieuwsgierig wat ik voor je kan betekenen? Laten we gratis en vrijblijvend een kop koffie drinken, op een glowing place ;-)

Keynotes

Glowingplaces contact Sandra Poelman

Heb je interesse in een keynote van Sandra?

Om zaken in beweging te krijgen? Om anders tegen dingen aan te kijken? Om mensen wakker te schudden en te inspireren? Om een frisse blik te krijgen op het vakgebied van stedelijke ontwikkeling en herbestemming?

Sandra is een enthousiaste spreker met humor. Friskijker & dwarsdenker.

Ze deelt haar ervaringen uit de praktijk en legt uit waarom het volgens haar allemaal veel integraler en interactiever moet. Meer gericht op samenwerking dan op stenen. Met diepgang en betekenis.

En toont de successen hiervan. Zodat jij volop inspiratie opdoet, die je meteen kunt implementeren in de gebiedstransformatie of herbestemming waar jij je voor inzet.

of: