Podcast

Welkom bij de ‘Van hopeloos naar hotspot’ Podcast!

Stadsharten zijn belangrijk voor ons allemaal. Maar ze staan onder druk. Ga je mee op expeditie om te ontdekken hoe we stadsharten weer kunnen laten bonken? Van hopeloos naar hotspot?

Herontwikkelaar Sandra Poelman van Glowingplaces neemt je mee op avontuur langs interessante verhalen, mooie inzichten, bijzondere innovaties, prikkelende crossovers, best practices én mislukkingen uit het verleden om van te leren.

Volg deze Podcast voor inzicht, inspiratie en energie!

Hier vind je alle afleveringen. Je kunt natuurlijk ook luisteren en abonneren via iTunes, Spotify of Podbean.

Elke vier weken publiceren we een nieuwe aflevering, dus STAY TUNED!

#0 Trailer

Een kleine eerste indruk van de ‘Van hopeloos naar hotspot’ Podcast…

#1 Introductie

In gesprek met Cat Colnot legt Sandra uit waarom ze de ‘Van hopeloos naar hotspot’ Podcast gestart is, waar deze over zal gaan en voor wie het bedoeld is.

Geerd Simonis Podcast Sandra Poelman

#2 Geerd Simonis over broedplaatsen

Na een carrière in de projectontwikkeling besluit Geerd Simonis van C’magne het roer om te gooien.
Hij verlegt zijn focus van stenen naar mensen en realiseert als ‘bedrijfshotelier’ meerdere bruisende broedplaatsen, zoals C-Mill in Heerlen.
Hoe hij dat voor mekaar krijgt, hoe anders zijn kijk op vastgoed is en wat we daarvan kunnen leren voor stadsharten, daarover gaat deze Podcast aflevering.
Ook vertelt Geerd vanuit zijn heldere visie op ondernemerschap en leiderschap, hoe hij omgaat met de Corona crisis.
Heel inspirerend, welke inzichten haal jij eruit?

Podcast Glowingplaces Sandra Poelman Leo Grunberg

#3 Leo Grunberg over diepere lagen in stadsharten

Vanuit zijn fascinatie voor binnensteden en stadscentra, heeft Leo Grunberg van Plan 22 een lange carrière opgebouwd in stadsharten.
In uiteenlopende rollen zoals centrummanager, citymarketier en oprichter van ondernemersfondsen, voor een groot aantal steden.
Sandra gaat in gesprek met deze ervaren rot in het vak, om diepere lagen af te pellen van de uitdagingen die leven in stadsharten. Om vandaaruit een licht te laten schijnen op de vraag hoe hier succesvol op in te spelen.

Tipje van de sluier: pas ‘Ubuntu’ toe, de Afrikaanse leer van ‘het zijn’, zoals beschreven in het boek van Mogobe Ramose. Wij Europeanen fragmenteren alles en vergeten het geheel te zien. We moeten aanleren om integraal te denken, ook over stadsharten. Dat zijn niet alleen winkelcentra, maar veel meer! Dat kun je alleen als je je laat inspireren en voeden door vele verschillende invalshoeken…

John Bardoel Sandra Poelman Glowingplaces Van hopeloos naar hotspot Podcast

#4 John Bardoel over feiten, cijfers én gevoel

Interview met John Bardoel van Seinpost. Wat een heerlijk gesprek met John, een vakman in hart en nieren in de ruimtelijke ontwikkeling. Die zich met gevoel voor de materie vastbijt in de moeilijke en technische facetten van het ‘bouwen’ aan stadsharten en leegstaande gebieden.

Altijd op zoek naar passende oplossingen en overtuigd van het belang van samenwerking, brengt John z’n vakkennis in op het vlak van planologie, planeconomie, ondernemerschap en zelfs ondermijning…!

Sandra gaat dus weer in gesprek met een ervaren rot in de wereld van stadsharten. Reagerend op elkaar delen ze mooie praktijkinzichten, die jou vast en zeker zullen inspireren! 

SWITCH Sandra Poelman Glowingplaces

#5 SWITCH methode

In deze aflevering deelt Sandra één van haar krachtigste methoden om grote, collectieve uitdagingen doelgericht aan te pakken.
In co-creatie met elkaar… 

Glowingplaces Podcast Sandra Poelman Rick Vechel

#6 Rick Vechel over sociale samenhang

Interview met “vleesgeworden enthousiasme” Rick Vechel van Vechel Ventures en Vechel Fantasy. In haar expeditie om stadshart weer te laten stralen, interviewt Sandra dit keer geen expert maar iemand van het kaliber waar ze altijd wel naar op zoek is: een creatieve, ondernemende geest met een drive. Eentje die vooral in stadsharten te vinden is als de winkels gesloten zijn, waarom is dat eigenlijk?

Het levert een verrassend en hilarisch gesprek op, waarin de mooie inzichten je om de oren vliegen. Over agogisch werk, de Wet van Snuf, Dungeons & Dragons. Plus over wat écht belangrijk is in stads- en dorpsharten: de sociale samenhang en hoe je daar doeltreffend werk van kunt maken…

Laat je inspireren door dit vrolijke gesprek vol creatieve crossovers.

#7 Maruja Gutierrez over lokale initiatieven verbinden aan binnensteden

Interview met ‘lokale initiatieven makelaar’ Maruja Gutierrez, de projectleider van Volop Brabant. Veel beleidsmakers wijzen erop dat binnensteden zich moeten ontwikkelen van ‘place to buy’ naar ‘place to be’ en Maruja doet het gewoon!

Met haar stichting Volop Brabant verbindt ze concreet leegstaande panden met lokale initiatieven. Weet zo de energie en drive van lokale, ondernemende krachten te verbinden met stadsharten in meerdere Brabantse steden, die kampen met leegstand en neergang. 

Hoe ze dat doet samen met haar collega’s en wat dat allemaal oplevert aan sociale en economische meerwaarde, daarover gaan Maruja en Sandra in gesprek. 

Als je je inzet voor het revitaliseren van een binnenstad, dan is dit een must-hear. Want je leert hoe je op een innovatieve manier invulling kunt geven aan de vele win-wins. Veel plezier ervan!

Voor meer informatie over de activiteiten van Volop, check de websites van Volop Den BoschVolop WaalwijkVolop Meijerijstad en Volop Oss.

#8 Frank Strolenberg inspireert vanuit erfgoed-ontwikkeling

Wat kunnen stadsharten die worstelen leren van herontwikkeling van monumenten en grote erfgoedcomplexen? Van de aanpak van een maatschappelijk fenomeen als de leegloop van kerken? Heel veel natuurlijk!

Sandra gaat erover in gesprek met ‘meester-organisator’ Frank Strolenberg, programmamanager voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en eigenaar van Frank en vrij.

Frank weet als geen ander breed het gesprek op gang te brengen tussen partijen, die elkaar nog niet kenden of zelfs met de rug naar elkaar toe stonden. Vandaaruit ontstaan het vertrouwen en de nieuwe ideëen die nodig zijn, om te komen tot nieuwe betekenis voor monumenten. Want als er iets een constante is bij monumenten, dan is het dat ze in hun langjarig bestaan telkens van functie moeten verschieten om te overleven.

Dat en nog veel meer komt aan bod in deze Podcast. De inzichten vanuit de inmiddels – na 30 jaar – volwassen geworden herbestemmingsbranche vliegen je om de oren. Je Podcast host valt er af en toe stil even van, zo wordt ze aan het denken gezet, natuurlijk ook reflecterend op eigen ervaringen. Laat jij je ook aan het denken zetten?

Tenslotte nog een aanrader, laat je ook inspireren door het nieuwste boek “Kerkgebouwen: 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik” van Frank en Albert Reinstra met (en we zijn zo trots!) DOMUSDELA op de voorpagina.

#9 Stel je open voor cocreatie

In deze Podcast deel ik één van de geheimen uit mijn boek “Van hopeloos naar hotspot” met je.

Mijn werk valt of staat bij cocreatie. Ik kan alleen maar het vliegwiel aanjagen voor grote gebiedsontwikkelingen met maatschappelijke meerwaarde, als ik kwetsbaar mijn prilste ideeën deel. Ook, of eigenlijk zelfs juíst in dit vak, publiekelijk. Vervolgens is het de kunst eenvoudigweg open te staan voor eerlijke meningen. Positief en negatief.

Te luisteren. En actief te verkennen welke ideeën en overtuigingen bij de ander leven. Daar schuilt zo veel waarde in. Als je goed luistert en je openstelt, word je telkens verrast door stralende parels. 

Daarna volgt de meest creatieve fase. Samen op jacht gaan naar de win-win die ons aller harten sneller laat kloppen. Groot dromen… en het vervolgens samen gewoon waarmaken!

Je herkent vast dat dit zo werkt. Toch zie je veel organisaties, met name gemeentelijke, daarmee enorm worstelen. De angst om het verkeerd te doen overheerst. Verstijft. Zorgt voor stagnatie en zelfs voor tegenwerking…

Waar komt toch die angst vandaan? En hoe kun je die slim ombuigen?

Daarover gaat deze Podcast, die eigenlijk best kwetsbaar voelt. Het is geen ‘af’ verhaal, integendeel. Je hoort me zoeken naar woorden, terwijl mijn business partner in crime Esther de Weert me het hemd van het lijf vraagt. 

#10 Rinske Brand over Placetesting

We leven in tijden van grote maatschappelijke veranderingen, maar in de ruimtelijke ontwikkeling denken we nog steeds vooral in eindbeelden. Vanachter de tekentafel…

Is dat handig, denk je?
Zeker als je bedenkt hoe tijdrovend, kostbaar en risicovol transformeren is?

Hoog tijd om kennis te maken met Rinske Brand, Founding partner van BRAND – The Urban Agency, die het concept “Placetesting” voor je introduceert. 

Wat dat inhoudt? Kort door de bocht: experimenteren met wat het beste past bij een specifieke plek, voordat je het definitief aanlegt of bouwt. 

Hoe doe je dat? Wat heb je er precies aan? Hoe breng je het in de praktijk?

Dat en nog veel meer kom je te weten in deze aflevering van de ‘Van Hopeloos naar Hotspot’ Podcast.

Enjoy!

p.s. Wil je BRAND – The Urban Agency volgen? Dat kan op LinkedIn en Instagram.

#11 Michael Bol over circulair ontwikkelen

Als je in de 21e eeuw gaat (her)ontwikkelen, dan moet dat natuurlijk op een duurzame manier. 

Mijn gast Michael Bol ademt circulair ontwikkelen, is daar bijzonder creatief in en inspireert velen. Hij past het moeiteloos toe bij diverse projecten. 

Het denken dan, want circulariteit in de praktijk toepassen blijkt nog helemaal niet zo moeiteloos. Michael vertelt waar hij allemaal tegenaan loopt, nu hij sinds een jaar of zeven heel erg hard studeert op opgaves rondom circulariteit en zijn praktijk daarop richt.

Laat je inspireren door zijn harde leerschool én door Michael’s bijzondere kijk op de stad, door de circulaire bril. 

Want wie ziet er nou een batterij in de St. Jan Cathedraal in Den Bosch? Hoe werkt dat dan? En wat biedt dat voor mogelijkheden?

Je komt het te weten in deze nieuwe aflevering van de ‘Van Hopeloos naar Hotspot’ Podcast. Geniet ervan!

p.s. Wil je Buro Kade – het architectenbureau van Michael volgen? Dat kan op Linkedin, Instagram, Facebook en Twitter.

#12 Sophie Lauwers over de sociale kant van gebiedsontwikkeling

In deze Podcast aflevering gaan we onderzoeken hoe je praktisch werk kan maken van de sociale kant van stadsontwikkeling. 

De participatie-kant ervan, waarover je vele vooroordelen hoort. Even gechargeerd, je herkent het vast…

Van ervaren beleidsmakers en professionals hoor je: “Ik heb er niks mee en ik heb er niks aan, wat moet ik ermee?”
Van bewoners en ondernemers hoor je: “Het is een wassen neus, daar ga ik mijn tijd niet in stoppen”. En het veel gehoorde: “Die ambtenaren kunnen er niks van”. 

Maar stiekem voelt iedereen wel aan, dat draagvlak en samenkracht essentieel zijn als je van hopeloos naar hotspot wilt… 

Niet eenvoudig dus, maar wel heel belangrijk. Gelukkig kunnen we ons licht opsteken bij Sophie Lauwers van Stichting Zet, een ervaren professional in dit veld met een krachtige visie.

Sophie legt uit hoe belangrijk samenspel is bij de grote transities waar we voor staan. Dat je de ervaringskennis van bewoners, de expertise van beleidsmakers en de doekracht van ondernemers nodig hebt, om samen tot oplossingen te komen. 

Samen gaan we in gesprek over hoe je dit samenspel doeltreffend aanboort en verder brengt. 

Relevante inspiratie voor jou? 
Geniet ervan!

#13 Tom Vaessen over LIVE de neuzen dezelfde kant op krijgen

Hoe kun je LIVE een grote groep mensen met de neuzen dezelfde kant op krijgen? Bij participatie-avonden, stadsbrede events, publieke workshops, you name it. De meeste organisatoren hebben hier slapeloze nachten van en zweten stiekem peentjes vanachter hun professionele grimas… Waar of niet?

Maar niet onze Podcast gast Tom Vaessen van Dagvoorzitter.online. Hij geniet hiervan en springt er lustig in als dé Energieleverancier. Met verve pakt hij de rol van voorzitter en leidt alles in goede banen. 

Bij offline bijeenkomsten en inmiddels óók bij online events. Want daar is hij helemaal op aangegaan, waardoor hij nu online net zo veel energie kan leveren en interactie tot stand kan brengen als offline. 

Wat zijn z’n geheimen? Hoe pakt Tom dit aan en waarom kan hij er zo ontspannen in staan? Hoe krijgt hij mensen zo goed in beweging? Dit willen we horen want laten we eerlijk zijn: er hangt vaak veel af van dergelijke bijeenkomsten…

Tipje van de sluier: Tom past diverse technieken toe zoals Open Space, Event Design, Placemaking en Fishbowl… Hoe dan? En wat is dat allemaal? 

Dat kom je allemaal te weten in deze dertiende aflevering van de Van Hopeloos naar Hotspot Podcast, waarin Tom en ik elkaar interactief inspireren en wederzijds uithoren. 

Doe er je voordeel mee! Ook als je niet in het vak van gebiedsontwikkeling zit, maar wel degelijk grote live bijeenkomsten te organiseren hebt! 

Stralende groet, Sandra

p.s. Luister ook naar Breinbusters, de gloednieuwe Podcast van Tom en zijn collega breinbusters Anke Lomme en Eliane Reehuis.

#14 Alberto Mattiello about outdoor design

Fascinating to hear the mindset of Alberto Mattiello from The Placemakers! He represents internationally leading brands like Metalco, City Design and Bellitalia in outdoor design, who realize great projects in public spaces worldwide.

The Placemakers is a group that approaches the world of outdoor design with a completely different philosophy. They no longer want to be seen as a catalog full of beautiful products. But make the move towards a purpose-driven group, focused on the making of places for sociality & connection in the outdoors. 

Okay why do they do that? And how? You hear that in the Podcast.

We discuss a range of valuable, new concepts that sprout from that new way of thinking. Concepts like SUPER VERDE, URBAN MIRROR, Eitherland, CARING ISLAND and My Equilibria. We talk about them and you can take a look by clicking the links in the Podcast app. Get inspired….

We also exchange ideas about the mindset changes we experience through Covid times. Concepts like Nomadism, working in the outdoors and the scientific research of Andea Bariselli about the benefits of connecting to nature are reviewed.

What does this mean for cities? How should cities respond to stay attractive or become more attractive? I’ll tell you, there’s work to be done 😉

I hope you get a lot of inspiration by this Podcast. I surely did, thank you very much Alberto! 

#15 Zarayda Groenhart over magnetisch communiceren

“Hoe kan je de essentie van jouw werk zo communiceren dat je van jouw bedrijf of organisatie een magische magneet maakt?” Zarayda Groenhart gelooft dat in welk werkveld je ook zit, je altijd de mogelijkheid hebt om dit op zo’n manier te doen dat mensen denken: “Hé maar dat is interessant!”.

In deze podcastaflevering ga ik daarover met haar in gesprek. Want soms voelt mijn werkveld van binnenstedelijke gebiedsontwikkeling eigenlijk ook gewoon als een grote communicatieafdeling. Eén met zoveel mensen en zoveel partijen, die je allemaal wilt laten aanhaken, wilt meenemen en wilt overtuigen. En dat, dat kan nog weleens uitdagend zijn…

Gelukkig weet Zarayda als geen ander hoe je jouw proces op de beste manier kan delen, hoe je de essentie van jouw verhaal op de beste manier kan benoemen en hoe je een levendige community opbouwt en in stand houdt.

Ze is namelijk de oprichtster en facilitator van Video Business School. Ook wel dé online video academy voor ondernemers die willen leren hoe ze hun zichtbaarheid op een authentieke manier kunnen vergroten.

Laat je inspireren door haar waardevolle inzichten!

Waaronder deze fantastische vergelijking van een bioscoopfilm en ons werkproces: “Ik heb nog nooit gehoord dat iemand naar de bioscoop is gegaan om enkel het laatste shot van de film te zien, oftewel het eindresultaat: Ze leefden nog lang en gelukkig. Het tegenovergestelde daarvan is waar. Wat boeit het me als een gebouw of park wordt geopend, als de opening de eerste keer is dat ik erover hoor!”.

Om ons verbonden te kunnen voelen met de film of met een werkproces of gebiedsontwikkeling, hebben we het nodig dat we de hoofdpersonen aan het begin van de reis ontmoeten, dat die iets gaan beleven en zelfs dat er dingen misgaan. We willen deelgenoot worden, zodat we gaandeweg kunnen ontdekken wat de waarde is voor ons en hoe we kunnen aanhaken.

Het verhaal achter dit bijzondere inzicht en meer kom je te weten in deze nieuwe aflevering van de ‘Van Hopeloos naar Hotspot’ podcast. Geniet ervan!

Stralende groet,
Sandra 💃

p.s. Laat je ook inspireren door ‘De Zarayda Podcast’.

Bekijk ook:

Peptalk Sandra Poelman Glowingplaces