Podcast

Welkom bij de ‘Van hopeloos naar hotspot’ Podcast!

Stadsharten zijn belangrijk voor ons allemaal. Maar ze staan onder druk. Ga je mee op expeditie om te ontdekken hoe we stadsharten weer kunnen laten bonken? Van hopeloos naar hotspot?

Herontwikkelaar Sandra Poelman van Glowingplaces neemt je mee op avontuur langs interessante verhalen, mooie inzichten, bijzondere innovaties, prikkelende crossovers, best practices én mislukkingen uit het verleden om van te leren.

Volg deze Podcast voor inzicht, inspiratie en energie!

Hier vind je alle afleveringen. Je kunt natuurlijk ook luisteren en abonneren via iTunes, Spotify of Podbean.

Elke vier weken publiceren we een nieuwe aflevering, dus STAY TUNED!

#0 Trailer

Een kleine eerste indruk van de ‘Van hopeloos naar hotspot’ Podcast…

#1 Introductie

In gesprek met Cat Colnot legt Sandra uit waarom ze de ‘Van hopeloos naar hotspot’ Podcast gestart is, waar deze over zal gaan en voor wie het bedoeld is.

Geerd Simonis Podcast Sandra Poelman

#2 Geerd Simonis over broedplaatsen

Na een carrière in de projectontwikkeling besluit Geerd Simonis van C’magne het roer om te gooien.
Hij verlegt zijn focus van stenen naar mensen en realiseert als ‘bedrijfshotelier’ meerdere bruisende broedplaatsen, zoals C-Mill in Heerlen.
Hoe hij dat voor mekaar krijgt, hoe anders zijn kijk op vastgoed is en wat we daarvan kunnen leren voor stadsharten, daarover gaat deze Podcast aflevering.
Ook vertelt Geerd vanuit zijn heldere visie op ondernemerschap en leiderschap, hoe hij omgaat met de Corona crisis.
Heel inspirerend, welke inzichten haal jij eruit?

Podcast Glowingplaces Sandra Poelman Leo Grunberg

#3 Leo Grunberg over diepere lagen in stadsharten

Vanuit zijn fascinatie voor binnensteden en stadscentra, heeft Leo Grunberg van Plan 22 een lange carrière opgebouwd in stadsharten.
In uiteenlopende rollen zoals centrummanager, citymarketier en oprichter van ondernemersfondsen, voor een groot aantal steden.
Sandra gaat in gesprek met deze ervaren rot in het vak, om diepere lagen af te pellen van de uitdagingen die leven in stadsharten. Om vandaaruit een licht te laten schijnen op de vraag hoe hier succesvol op in te spelen.

Tipje van de sluier: pas ‘Ubuntu’ toe, de Afrikaanse leer van ‘het zijn’, zoals beschreven in het boek van Mogobe Ramose. Wij Europeanen fragmenteren alles en vergeten het geheel te zien. We moeten aanleren om integraal te denken, ook over stadsharten. Dat zijn niet alleen winkelcentra, maar veel meer! Dat kun je alleen als je je laat inspireren en voeden door vele verschillende invalshoeken…

John Bardoel Sandra Poelman Glowingplaces Van hopeloos naar hotspot Podcast

#4 John Bardoel over feiten, cijfers én gevoel

Interview met John Bardoel van Seinpost. Wat een heerlijk gesprek met John, een vakman in hart en nieren in de ruimtelijke ontwikkeling. Die zich met gevoel voor de materie vastbijt in de moeilijke en technische facetten van het ‘bouwen’ aan stadsharten en leegstaande gebieden.

Altijd op zoek naar passende oplossingen en overtuigd van het belang van samenwerking, brengt John z’n vakkennis in op het vlak van planologie, planeconomie, ondernemerschap en zelfs ondermijning…!

Sandra gaat dus weer in gesprek met een ervaren rot in de wereld van stadsharten. Reagerend op elkaar delen ze mooie praktijkinzichten, die jou vast en zeker zullen inspireren! 

SWITCH Sandra Poelman Glowingplaces

#5 SWITCH methode

In deze aflevering deelt Sandra één van haar krachtigste methoden om grote, collectieve uitdagingen doelgericht aan te pakken.
In co-creatie met elkaar… 

Glowingplaces Podcast Sandra Poelman Rick Vechel

#6 Rick Vechel over sociale samenhang

Interview met “vleesgeworden enthousiasme” Rick Vechel van Vechel Ventures en Vechel Fantasy. In haar expeditie om stadshart weer te laten stralen, interviewt Sandra dit keer geen expert maar iemand van het kaliber waar ze altijd wel naar op zoek is: een creatieve, ondernemende geest met een drive. Eentje die vooral in stadsharten te vinden is als de winkels gesloten zijn, waarom is dat eigenlijk?

Het levert een verrassend en hilarisch gesprek op, waarin de mooie inzichten je om de oren vliegen. Over agogisch werk, de Wet van Snuf, Dungeons & Dragons. Plus over wat écht belangrijk is in stads- en dorpsharten: de sociale samenhang en hoe je daar doeltreffend werk van kunt maken…

Laat je inspireren door dit vrolijke gesprek vol creatieve crossovers.

#7 Maruja Gutierrez over lokale initiatieven verbinden aan binnensteden

Interview met ‘lokale initiatieven makelaar’ Maruja Gutierrez, de projectleider van Volop Brabant. Veel beleidsmakers wijzen erop dat binnensteden zich moeten ontwikkelen van ‘place to buy’ naar ‘place to be’ en Maruja doet het gewoon!

Met haar stichting Volop Brabant verbindt ze concreet leegstaande panden met lokale initiatieven. Weet zo de energie en drive van lokale, ondernemende krachten te verbinden met stadsharten in meerdere Brabantse steden, die kampen met leegstand en neergang. 

Hoe ze dat doet samen met haar collega’s en wat dat allemaal oplevert aan sociale en economische meerwaarde, daarover gaan Maruja en Sandra in gesprek. 

Als je je inzet voor het revitaliseren van een binnenstad, dan is dit een must-hear. Want je leert hoe je op een innovatieve manier invulling kunt geven aan de vele win-wins. Veel plezier ervan!

Voor meer informatie over de activiteiten van Volop, check de websites van Volop Den BoschVolop WaalwijkVolop Meijerijstad en Volop Oss.

#8 Frank Strolenberg inspireert vanuit erfgoed-ontwikkeling

Wat kunnen stadsharten die worstelen leren van herontwikkeling van monumenten en grote erfgoedcomplexen? Van de aanpak van een maatschappelijk fenomeen als de leegloop van kerken? Heel veel natuurlijk!

Sandra gaat erover in gesprek met ‘meester-organisator’ Frank Strolenberg, programmamanager voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en eigenaar van Frank en vrij.

Frank weet als geen ander breed het gesprek op gang te brengen tussen partijen, die elkaar nog niet kenden of zelfs met de rug naar elkaar toe stonden. Vandaaruit ontstaan het vertrouwen en de nieuwe ideëen die nodig zijn, om te komen tot nieuwe betekenis voor monumenten. Want als er iets een constante is bij monumenten, dan is het dat ze in hun langjarig bestaan telkens van functie moeten verschieten om te overleven.

Dat en nog veel meer komt aan bod in deze Podcast. De inzichten vanuit de inmiddels – na 30 jaar – volwassen geworden herbestemmingsbranche vliegen je om de oren. Je Podcast host valt er af en toe stil even van, zo wordt ze aan het denken gezet, natuurlijk ook reflecterend op eigen ervaringen. Laat jij je ook aan het denken zetten?

Tenslotte nog een aanrader, laat je ook inspireren door het nieuwste boek “Kerkgebouwen: 88 inspirerende voorbeelden van nieuw gebruik” van Frank en Albert Reinstra met (en we zijn zo trots!) DOMUSDELA op de voorpagina.

Bekijk ook:

Peptalk Sandra Poelman Glowingplaces